Grafisk design i Photoshop

Grafisk design i Photoshop

Grafisk design är ett intressant ämne men det kan också vara ganska knepigt och klurigt. I artikeln som du nu läser tar vi oss en liten titt på några användbara knep som man kan använda sig av när man använder mjukvaruprogram som till exempel Photoshop, Indesign eller Illustrator.

Photoshop är en mångsidig mjukvara som man kan använda till mycket. Allt från relativt enkla justeringar av bilder till olika speciella verktyg som penslar eller snabb kopiering. Man kan i detalj finjustera både foton och grafik.

Några av de vanliga verktygen i Photoshop är verktyget Flytta, ett markeringsverktyg, lassoverktyget och verktyget snabbval. Låt oss titta lite närmare på dem i tur och ordning.

Verktyget Flytta är ganska enkelt att använda. Man håller helt enkelt ner tangenten Shift samtidigt som man flyttar runt ett objekt på skärmen. Man kan flytta runt olika objekt på olika vis. Antingen med musen eller om man vill flytta lite mer försiktigt, med piltangenterna. Med piltangenter kan man flytta ett markerat objekt väldigt korta sträckor på skärmen. Det ger en precision som är svår att uppnå med en vanlig mus. Med musen kan man å andra sidan flytta runt objekt över hela arbetsfältet fortare.

Markeringsverktyget är format som en ellips, en slags oval. Med markeringsverktyget kan man markera olika saker i den bild som man håller på och redigerar. Markeringsverktyget kan användas för att rama in en del av en bild, vilket man kallar för markeringsram.

Man kan även invertera markeringsramen. På det viset markerar man inte det som ryms inuti markeringsramen utan istället allting som finns utanför den.

Lassoverktyget är också ett slags markeringsverktyg, men det använder man mer på fri hand för att markera runt bilden. På det viset kan man markera en form som inte är en klassisk geometrisk figur, till exempel en bild av en katt, en hund, en bil eller en båt. Man använder lassoverktyget genom att hålla inne knappen och sedan teckna fritt runt det objekt som man vill markera. På det viset fångar man objektet på bilden, lite som med en lasso.

Magnetlasso är en slags variant på lasso. Man ritar ungefär runt ett objekt och sedan gör magnetlasson att det markeras mer exakt och precist in i minsta detalj runt föremålet. Det går mer automatiskt och man kan spara in lite tid.

Även snabbval är ett slags markeringsverktyg. Med snabbval kan man göra en markering ovanpå en bild och sedan räknar Photoshop ut ungefär var man ska markera. Det hela liknar magnetlasson en aning, men med magnetlasson behövs mer skarpa kontraster.

Att lära sig precis alla finesser i Photoshop och dess syskonprogram tar nog längre tid än att plugga till och skriva ett helt högskoleprov men om du tycker om grafisk design finns massor att lära. Och om du händelsevis tänkt skriva just ett högskoleprov kanske du borde överväga att ta hjälp med coachning från till exempel hpguiden. Där kan du lära dig mycket som hjälper när det blir dags att skriva högskoleprovet.

Leave a Comment

About Chronicle

All the Lorem Ipsum generators on the Internet tend to repeat predefined an chunks as necessary, making this the first true generator on the Internet. All the Lorem Ipsum generators on the Internet tend to repeat predefined Lorem Ipsum as their default model text, and a search for web sites.