Fotografiska

Fotografiska

Fotografiska är en privatägd konsthall som har sin grund i utställningar av fotografier. Det är en av Stockholms nyare sevärdheter, då konsthallen invigdes 2010, men den är redan ett av de mest populära besöksmålen för både stockholmare och turister. Vid invigningen den 20 maj det året visade man endast upp en utställning, A Photographers Life 1990-2005 av den kända porträttfotografen Annie Leibovitz.800px-Fotografiska_2010d

Sedan invigningen har Fotografiska hållit utställningar med en rad mer eller mindre stora namn inom den fotografiska konsten, bland andra Anton Corbijn, Nick Brandt, Robert Mapplethorpe, Sarah Moon, Gus Van Sant och Christer Strömholm. Fotografiskas uppdrag, enligt dem själva, är att visa upp de stora fotograferna såväl som de nya namnen inom disciplinen.

Samtidigt som utställningarna alltså är grunden i Fotografiskas verksamhet har de också en rad andra aktiviteter knutna till sina lokaler i Stora Tullhuset i Stadsgårdshamnen. De vill vara ”en internationell mötesplats om och för fotografi”, och som en del av den parollen erbjuder de fotokurser för både nybörjare och erfarna fotografer, såväl som föreläsningar och workshops om fotografi. Det går också bra att gå på konsert på Fotografiska ibland, och museet har både restaurang och kafé. Det går också bra att hyra lokalerna för konferenser och andra evenemang.

Idén till en hemvist för fotografin i Stockholm föddes redan på 1940-talet, då hovfotograf Sundgren tog upp frågan för första gången. Idén togs så långt att tidskriften Foto tog upp ämnet med museichefer över hela Stockholm, som visade stor entusiasm inför projektet. Även om denna fråga därefter diskuterades under lång tid blev idén inte verklighet förrän Jan Broman och Per Broman tog initiativ till Fotografiska. De hade då lång erfarenhet inom fotobranschen, och tog hjälp av en rad experter inom sina respektive områden när de startade verksamheten i Stora Tullhuset. Tullhuset är i sig en imponerande byggnad som härstammar från början av 1900-talet. Dess interiör renoverades inför museets öppnande, vilket resulterade i en 5 500 kvadratmeter stor yta att fylla med fotografier och utställningar.

Om du inspireras av det du ser på Fotografiska, och skulle vilja visa upp grafiska fotografier på väggen hemma, är ett effektivt sätt att göra det att sätta upp en fototapet. Det kan du enkelt beställa på Photowall.se.

Leave a Comment

About Chronicle

All the Lorem Ipsum generators on the Internet tend to repeat predefined an chunks as necessary, making this the first true generator on the Internet. All the Lorem Ipsum generators on the Internet tend to repeat predefined Lorem Ipsum as their default model text, and a search for web sites.