Klassiska skivomslag vi minns
Skivomslagskulturen kanske håller på att falla i glömska när mer och mer musik produceras digitalt. Det fanns dock en tid när ungdomar spenderade timmar med att bläddra igenom skivor i jakt på något som såg bra ut. Ofta kunde man inte ens provlyssna musiken innan man köpte den, och därför var det så viktigt med att skapa skivomslag som både representerade musiken och fick köparna att investera i produkten. När rock- och popmusik slog igenom på allvar under 60- och 70-talet blev också skivomslagen en del av musikkulturen. Från denna era finns det några favoriter som man känner igen, som kanske till och med är mer bekanta än musiken på skivan i sig. Velvet Undergrounds debutalbum är kanske en sådan skiva, där den gula bananen mot vit bakgrund är designad av Andy Warhol som också var bandets manager. I decennier efteråt har den tecknade bananen associerats med debutskivan, och kanske berodde framgången delvis på Warhols inblandning.
Bowies ikoniska betydelse
Det finns ett flertal riktigt klassiska skivomslag som än idag representerar tidens kreativitet och strävan efter att korsa gränser. David Bowie lyckades göra flera omslag som man direkt känner igen, även om man inte är Bowies största fan. Hunky Dory, Spiders from Mars, Heroes och Low är alla skivor med omslag som förmedlar Bowies banbrytande och gränslösa musik genom bilden på utsidan. Kanske mest känt av alla är omslaget till Aladdin Sane, där Bowies ansikte är målat i vitt med en blixt i rosa och blått över höger öga. Faktum är att Bowies skivomslag inspirerade Di Leva att bli musiker. Den svenska artisten säger att det var just ett fångande skivomslag som gjorde att han sedan lyssnade på skivan och fastnade totalt i musiken. Många musiker vittnar om samma intryck första gången de såg omslaget till The Clashs London Calling, som till och med har blivit frimärke. På omslaget ser man Paul Simonon som lutar sig framåt med sin bas högt över huvudet, på väg att krossa den mot golvet under en spelning på Palladium i New York.
Symbolik i skivomslag
Ett skivomslag som har blivit legendariskt och föremål för en djupare analys är The Beatles Abbey Road. Frågan har lyfts om varför Paul McCartney är barfota när alla andra har skor på sig. Även bilen som står i bakgrunden sägs ha ett dubbeltydigt registreringsnummer som kan antyda att Paul egentligen gått bort och ersatts med en dubbelgångare. Spekulationerna är många, men man kan nöja sig med säga att Abbey Road förmodligen är ett av de mest kopierade skivomslagen av miljontals turister som gått på övergångsstället utanför The Beatles gamla studio. Kanske har du en lika spännande idé till ett revolutionerande och mystiskt omslag? Sök lediga jobb inom grafisk design och bli sätt din prägel på musikindustrin med en ny Forty Licks eller Dark Side of the Moon som tryckts på miljoner av t-shirts världen över. Ibland är det så enkelt som att ta kort på en bebis som lär sig simma och titulera albumet Nevermind.