Grafiska tryck på textil

Grafiska tryck på textil

Ett användningsområde för olika grafiska designer är att trycka dem på textilier för att användas till kläder, gardiner, kuddfodral och andra produkter. När man vill överföra en bild på tyg finns det flera olika tekniker man kan använda sig av, som passar olika bra för olika material och syften.

En av de äldsta metoderna för att trycka en bild på textil är så kallat silkscreentryck, eller bara screentryck. Tekniken användes redan för 2000 år sedan i Kina, och går ut på att färg pressas in i tyget. Man använder sig av en träram, vari man spänt fast en tunn silkesväv eller polyesterväv. Det är genom denna väv som färgen ska pressas ned på tyget man vill använda. Idag är det också vanligt att man använder sig av ett finmaskigt metallnät, eftersom det har längre hållbarhet än tygvävarna. Med hjälp av schabloner täcker man de områden på tyget man inte vill ha färg på. Därefter häller man på den färg som ska användas i ramen, och använder ett verktyg som kallas för rakel för att pressa ned den i tyget. Genom att täcka över olika partier och byta ut färgen efterhand kan man skapa en bild med flera olika färger.828px-Silketrykk.svg

På vissa moderna, behandlade textilier, till exempel de som används för paraplyer, fungerar dock inte screentrycksmetoden. Då kan man använda en mer nutida teknik som kallas för digitaltryck transfer. Med denna teknik kan man trycka bilder både på behandlade textilier och på obehandlade, som nylon och bomull. Tack vare att man använder en låg påvärmningstemperatur går det också bra att använda digitaltryck transfer för att trycka bilder på väskor.

Med screentryckmetoden går det också att skapa ett så kallat transfer som i efterhand kan tryckas på kläder, en metod som sammantaget kallas screentryck transfer. Det innebär att man med samma teknik som vid screentryck trycker bilden spegelvänt på ett särskilt papper med en specialfärg. När färgen har torkat kan man sedan trycka bilden på textil genom att applicera den med värme. Fördelen med denna metod är att man kan trycka heltäckande bilder även på mörka material. Dessutom kan man lagra trycken länge, och använda dem vid behov.

Om du vill beställa olika textilprodukter med tryck, till exempel profilkläder för ditt företag, kan du gå in på Medtryck.com.

Leave a Comment

About Chronicle

All the Lorem Ipsum generators on the Internet tend to repeat predefined an chunks as necessary, making this the first true generator on the Internet. All the Lorem Ipsum generators on the Internet tend to repeat predefined Lorem Ipsum as their default model text, and a search for web sites.