Designa egna mönster

Designa egna mönster

En grafisk designer kan ha många arbetsuppgifter. Ibland kan man få designa en logotyp åt ett företag, eller en hel grafisk profil. Ibland är man ansvarig för utformningen av en reklambild eller kanske får man illustrera en bok eller typsätta texten. Som grafisk designer är det egentligen bara fantasin som sätter gränser för ens arbetsuppgifter och för den som vill kan mönsterskapande öppna upp en fantastisk värld inom mode och inredning.

Gör ditt eget mönster

Att designa sitt eget mönster kan både vara otroligt svårt och väldigt kul. Att se till att mönstret håller sig konstant över en stor yta kan vara en utmaning men som är värt det när man får se sin design på väggen genom exempelvis Familjetapeter eller på ett klädesplagg på någon som går på catwalken. Design av mönster är ett utmärkt sätt att utveckla sitt konstnärliga öga och ger möjligheten att tänka i både 2D och 3D.

Olika tekniker för mönster

Det finns olika sätt att skapa ditt eget mönster. Traditionellt görs mönstret i en stencil eller i ett block som sedan används på den tilltänkta ytan med hjälp av färg och rullar. Det ställer högre krav på noggrannhet och att göra rätt från början eftersom det är svårt att göra om ett snitt med en kniv.

Med hjälp av digitala hjälpmedel är det idag lättare att designa konsekventa mönster i en stor skala. Program som Adobe Illustrator och Photoshop har inbyggda funktioner för att kopiera och multiplicera en design, och blir det fel är det enkelt att ångra med ett klick. Med digitala hjälpmedel kan du också se ditt mönster som om det vore på tyg eller tapet direkt i skärmen och testa din idé digitalt innan det är dags för tryck och slippa dyra tryckkostnader om något skulle bli fel.

Ta inspiration från mästarna

Mönster har prytt våra kläder, saker och hem i många hundra år. Det finns massvis med mönster att ta inspiration av när det är dags att skapa ditt eget. Känner du dig osäker på hur du ska göra så försök återskapa en klassisk design innan du ger dig in på din egen.

Leave a Comment

About Chronicle

All the Lorem Ipsum generators on the Internet tend to repeat predefined an chunks as necessary, making this the first true generator on the Internet. All the Lorem Ipsum generators on the Internet tend to repeat predefined Lorem Ipsum as their default model text, and a search for web sites.