Att använda färg i design

Att använda färg i design

Att välja rätt färger för att förmedla rätt känsla är inte lätt alla gånger. Men tack och lov finns det en del verktyg och sätt att tänka, för att underlätta processen. Här kommer några förslag för att göra färgvalen i en design lite lättare.

Ta hjälp av experter

Oavsett om man ska måla om ett hus eller sätta färg på en hemsida, är grundprinciperna desamma. Att sätta färg på ett hus kan dock kräva att man tar hänsyn till väder och vind. Genom att använda målarnas expertis får man fram den bäst lämpade färgen. Experterna på k3måleri.se känner väl till hur färg är kopplad till olika känslor och vet dessutom om vilken färg som passar till vilken typ av hus. Det är aldrig fel att fråga om smakråd från dem som arbetar med färg varje dag. På samma sätt måste man lära sig att lyssna på sig själv. Vad känner man för en färg egentligen?

Det finns faktiskt forskning som menar att det ligger en hel färgpsykologi bakom vilka färger vi väljer att tycka om i våra liv.

Använda färghjulet

Många grafiska designers utgår från ett färghjul när de väljer färger. I det kan man hitta färger som stöder varandra, så kallade komplementärfärger. De återfinns i ett färghjul mitt emot varandra. De så att säga stör inte varandra och är därför bra att använda i par. När man anlitar en grafisk designer kan man fråga om hen använder färghjulet eller någon annan metod. Här kommer en snabb genomgång vad olika färger brukar symbolisera:

Varma färger

Varma färger är ofta förknippade med lycka, energi och värme. Många gånger används de för att man ska bli uppmärksam, exempelvis på stoppskyltar och varningsskyltar. Färger som gult och rött är varma färger, och de ger en ordentlig skjuts i innehållet då de används. Rött står ju även för romantik och passion.

Kalla färger

De kalla färgerna borgar för lite mer lugn och trygghet. De färgerna känns ofta mer vilande. Lila förknippar många med kreativitet och exklusivitet. En viss känsla av lyx kan finnas här. Blå är en vanlig favoritfärg och sägs ingjuta förtroende och lugn. Många kalla färger används för större företag som arbetar exempelvis med forskning.

Leave a Comment

About Chronicle

All the Lorem Ipsum generators on the Internet tend to repeat predefined an chunks as necessary, making this the first true generator on the Internet. All the Lorem Ipsum generators on the Internet tend to repeat predefined Lorem Ipsum as their default model text, and a search for web sites.